Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /home/koni02/domains/koningshofconcerten.be/public_html/includes/menu.inc).

Met Koningshofconcerten halen we drie jonge professionele ensembles naar Schoten. Zij laten ons kennismaken met bekende en minder bekende klassieke muziek. 

SEIZOEN 9:

EXTRA: in het kader van de Klassieke Week 2021, i.s.m. CC Schoten
In samenwerking met CC Schoten organiseert Koningshofconcerten het slotconcert van de Klassieke Week 2021. 
In dat kader ontvangen we het Desguin Kwartet. Dit jonge kwartet, finalist van Supernova 2020, brengt een heerlijk zomers programma met muziek van Haydn en Rachmaninoff en arrangementen van Scandinavische volksliederen. Een mooie afsluiter van weer een bijzondere zomer.
Tickets van dit concert kosten uitzonderlijk € 10 in voorverkoop, €11 aan de kassa. 

Alle info en tickets via www.ccschoten.be 

De programmatie van het negende seizoen Koningshofconcerten verschijnt binnenkort.

 

 

 


 

Hierbij meer informatie over de voorbije concerten:

SEIZOEN 8:

Zondag 22 november 2020, 15 u:     => dit concert wordt uitgesteld naar zondag 9 mei
Mosa Trio - Haydn & Beethoven

Zondag 22 november 2015 speelde Mosa Trio het openingsconcert van ons derde seizoen. Normaal gezien zouden we dag op dag vijf jaar later, op zondag 22 november 2020, dit trio opnieuw op ons podium mogen verwelkomen. Helaas zal het concert onder de huidige coronamaatregelen uitgesteld moeten worden. We bevestigen de nieuwe datum zo snel mogelijk via onze nieuwsbrief. 

Mosa Trio viert dit jaar z'n tienjarig jubileum, en zal ons dan ook trakteren op een feestelijk programma. Na een fris Trio in Es van Haydn speelt Mosa Trio een selectie uit 'Mosaic', een project waarbij conservatorium-studenten een miniatuurcompositie schreven en het trio vervolgens met hen werkte aan wat mogelijk is binnen dit genre. Daarnaast eert Mosa Trio dit jaar ook de 250ste verjaardag van Beethoven, die in 1770 in Bonn geboren werd. Van hem spelen ze zijn laatste pianotrio, waarin Beethoven alle menselijke emoties aan bod laat komen. 

Zondag 31 januari 2021, 15 u   => dit concert wordt  voorlopig geannuleerd

The Party  - UK Tour 1860

Rond 1860 trekt een merkwaardige groep musici door de Engelse provincies. Het ensemble, dat zich The Party noemt, maakt furore en herbergt klinkende namen: de Belgische violist Henry Vieuxtemps, harmoniumspeler Jacques-Nicolas Lemmens met zijn echtgenote, sopraan Helen Sherrington, en contrabassist Giovanni Bottesini. Het ensemble, dat zich The Party noemt, treedt zowat elke avond op – gedurende zes weken in de lente en de herfst. Soms geven ze zelfs twee concerten op één dag, met wisselende programma’s … In Met “UK tour 1860” brengen Hendrickje van Kerckhove, Bart Rodyns, Eliot Lawson en Lode Leire The Party weer tot leven met een muzikaal programma zoals dat toen geklonken moet hebben: eigenwijs, afwisselend, passioneel, expressief maar bovenal meeslepend… 

Zondag 21 maart 2021, 15 u:         => dit concert wordt voorlopig geannuleerd
Traffik Klassik  - Paris 1800 Aller-Retour

     In dit programma dompelt TRAFFIK KLASSIK je onder in de sfeer van de Parijse salons uit de 18de eeuw. In zelden of nooit te horen parels uit het             Franse kamermuziekrepertoire roepen ze het typisch Franse “l’ Art de la Conversation” op.

     Op het menu: spitsvondige dialogen, galante gesprekken, en virtuoze pointes in composities van Grétry, Devienne en anderen.

 

SEIZOEN 7:

Zondag 17 november 2019, 15 u:
Vlad Weverbergh & Terra Nova Collective - Clarinetto d’amore

Tijdens dit concert heb je de unieke kans om de ‘clarinetto d’amore’ te horen. Vlad Weverbergh brengt dit historische instrument terug naar het concertpodium. Omringd door een strijkkwartet brengt hij muziek die speciaal voor dit instrument werd geschreven in de 18de en 19de eeuw, maar die zelfs nooit op cd werd uitgegeven. Een uitzonderlijke kennismaking met een bijzonder instrument.

Zondag 26 januari 2020, 15 u: Lux Beata - The Musical Orchard

Dit concert staat bol van de ontdekkingen. Enerzijds de instrumenten: Lux Beata is een gambaconsort, een ensemble met verschillende viole da gamba. De viola da gamba is een familie strijkinstrumenten, die uit de gitaar is ontstaan. Anderzijds is er de muziek die op het programma staat: in The Musical Orchard brengt Lux Beata 17de-eeuwse Italiaanse componisten in contact met traditionele Armeense muziek. Vorig jaar nog op het podium bij het Concertgebouw Brugge, nu kan je deze bijzondere combinatie van Oost en West doorheen de eeuwen ook horen in Schoten.  

Zondag 15 maart 2020, 15 u: Kristaps Bergs & Baiba Osina

Omwille van het coronavirus moesten we dit concert annuleren. Neem contact met ons op indien u een ticket had voor dit concert of een seizoensabonnement.

Kristaps Bergs is een jonge cellist uit Riga, sinds enige jaren cello-aanvoerder bij Brussels Philharmonic. Zijn talent bracht hem al op tal van prestigieuze plekken, zoals Carnegie Hall, Royal Albert Hall en Vienna Musikverein, en leverde hem ook al heel wat prijzen op in allerlei internationale wedstrijden. Hij werd ook verschillende keren bekroond door het Letse ministerie van cultuur voor bijzonder succes en promotie van de Letse cultuur. Ook bij ons zal hij de Letse cultuur uitdragen, door onder meer werk te spelen van enkele Letse componisten. Een muzikale ontdekkingsreis!

 

 

SEIZOEN 6:

 

Zondag 18 november 2018, 15 uur
Pianoduo Blondeel-Callot: Mozart

Nicolas Callot en Lucas Blondeel vormen een duo sinds 1993, toen ze nog jonge tieners waren, en zijn dan ook perfect op elkaar ingespeeld. Ze concerteerden al in Bozar, het Concertgebouw, Amuz ... In 2014 en 2016 brachten ze een cd uit met muziek van Schubert en Schumann.
Bij ons stellen ze een andere componist centraal: Mozart. Zijn muziek brengen ze op pianoforte, de voorloper van de piano waarvoor Mozart zijn muziek eigenlijk componeerde. We horen vierhandig werk, solowerk én ook een sonate voor twee klavieren. Inderdaad, ze plaatsen niet één, maar twee pianofortes op ons podium. Kom genieten van dit bijzondere concert. 

www.callot-blondeel.be

Zondag 27 januari 2019, 15 uur
Taurus Quartet: Schubert & Beethoven

Het Taurus Quartet, dat zijn Wietse Beels (viool), Liesbeth Baelus (viool), Vincent Hepp (altviool) en Martijn Vink (cello). Sinds deze muzikanten elkaar vonden in 2012 maakten ze al snel furore met het Taurus Quartet. Ze traden al op in onder meer Festival Musiq3, Festival van Vlaanderen, de Handelsbeurs, de Singel, Concertgebouw Brugge, Amsterdam, het festival van Saintes (Fr)  ... 

 

Dit kwartet legt zich toe op het grote klassieke en romantische repertoire, maar er staan ook een aantal minder bekende werken op hun repertoire. Zo brengen ze bij ons "Der Tod und das Mädchen" van Schubert en een strijkkwartet van Giullaume Lekeu, een Belgisch componist van eind 19de eeuw. 

taurus-quartet.be

      Zondag 24 maart 2019, 15 uur

Utopia: Brueghel

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Utopia brengt met “Brueghel” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als De triomf van de dood, Dulle Griet (het schilderij dat vanaf begin 2019, na een zorgvuldige restauratie, terug te zien is in het Museum Mayer van den Bergh), de Toren van Babel, De boerenbruiloft en Het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Brueghel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

utopia-ensemble.be

 

 

SEIZOEN 5:

 

Zondag 26 november 2017, 15 uur
Ratas del viejo mundo: Ossesso

Ratas del viejo mundo is een gloednieuw internationaal collectief, bijeengebracht door luitist Floris De Rycker. De muzikanten zijn allen gefascineerd door de wereldse muziek uit de renaissance. In 'Ossesso' brengen ze prebarokke madrigalen uit het 16de-eeuwse Italië. Op het programma staat muziek van o.a. Adriaan Willaert en Orlandus Lassus, maar ook instrumentele adaptaties van minder bekende maestro's. Bij deze topmuzikanten bent u in goede handen voor een muzikale ontdekkingsreis.
Ze zijn later dit seizoen nog te gast in de Miry Concertzaal, AMUZ en het Concertgebouw, maar u hoort hen in première bij Koningshofconcerten!

 www.rvdm.org

 

Zondag 28 januari 2018, 15 uur
BachPlus: De Italiaanse Bach

Bach toverde een kleine 300-tal cantates uit zijn pen. Eén daarvan, BWV 1083, doet wel érg veel aan het Stabat Mater van Pergolesi denken. Bach had die muziek beluisterd en bestudeerd, en vormde die met enkele aanpassingen en een Duitse tekst om naar een nieuwe cantate. BachPlus combineert deze prachtige muziek met cantate BWV 51, waarin Bach demonstreerde dat hij - zonder een voet buiten Duitsland te zetten - ook de Italiaanse stijl volledig beheerste. 

BachPlus is een project onder leiding van Bart Naessens. Maandelijks brengt hij musici samen die allen gebeten zijn door de Bachmicrobe, om samen Bachs oeuvre verder te ontdekken. Ze voeren de cantates uit in Aalst en Aardenburg. Voor dit bijzondere programma moet u zo ver niet reizen, u kan er van komen genieten in Schoten. 

www.bachplus.be

Zondag 11 maart 2018, 15 uur
Eburon Quintet: Franse Romantiek

We sluiten het vijfde seizoen af met een knaller van formaat. Vijf jonge, enthousiaste koperblazers vormen samen het Eburon Quintet. Ze brengen een programma vol Franse Romantiek. Ze herwerkten muziek van Delibes, Saint-Saens en Bizet om in hun specifieke blazersbezetting te kunnen uitvoeren. Ooit het Pie Jesu van Fauré horen weerklinken op trompet? Kippenvel gegarandeerd!
Beluister hier een voorsmaakje; voor het echte werk moet u op 11 maart in Schoten zijn. 

www.eburonquintet.be

 

SEIZOEN 4:

 

Kugoni Trio - zondag 27 november 2016

De vier seizoenen, van Piazzolla tot nu

 

Dit jonge trio heeft een heel bijzondere samenstelling: piano, viool en saxofoon. Voor Timelapse, het programma van hun eerste cd, hebben ze vier Belgische componisten uitgenodigd om een werk te creëren dat tegenover De Vier Seizoenen van Astor Piazzolla staat. Een van de componisten is Jan-Hendrik Van Damme, die jarenlang docent was aan de muziekschool van Schoten. Dit concert is een Timelapse van Piazzolla tot nu, en een Timelapse doorheen de seizoenen.

Ontdek meer over het ensemble op www.kugonitrio.be 

 

Psallentes en Zefiro Torna - zondag 22 januari 2017

Middeleeuwse pelgrimsliederen

In het Llibre Vermell de Montserrat tekenden de monniken van de abdij van Montserrat een aantal pelgrimsliederen op. Ensembles Zefiro Torna en Psallentes slaan de handen in elkaar voor een prachtige uitvoering van deze parel uit de middeleeuwse muziek.

www.psallentes.be   en www.zefirotorna.be

Les Abbagliati - zondag 19 maart 2017
Feestelijke barokmuziek uit Venetië

De muzikanten van Les Abbagliati nemen je mee naar Venetië. Je ontmoet er Antonio Vivaldi en Giovanni Platti. Van de grootmeester en zijn leerling hoor je zowel instrumentale als vocale muziek, waarbij de zangeres begeleid wordt door traverso, klavecimbel en cello.

 

Op de website van Les Abbagliati vindt u ook enkele mediafragmenten. 

 

SEIZOEN 3:

Mosa Trio - zondag 22 november 2015
Pianotrio’s van Schubert, Schumann en Beethoven

Mosa Trio zijn drie jonge musici die nu al veel van zich laten horen in binnen- én buitenland. Alexandra Van Beveren (viool), Paul Stavridis (cello) en Bram de Vree (piano) leerden elkaar kennen aan het Conservatorium Maastricht. Het trio dankt z'n naam aan de Latijnse naam voor de stad Maastricht, Mosa Trajectum. In Maastricht werden ze gecoacht door Tonie Ehlen en Henk Guittart. Momenteel studeren ze als trio bij het Wanderer Trio aan het Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris in de Cycle Concertiste. 

Zondag 22 november vergastten ze ons op enkele klassieke en romantische pianotrio’s van de drie grote componisten Schumann, Schubert en Beethoven. 

InAlto - zondag 24 januari 2016
Italiaanse barok en Syrische muziek in dialoog over het Hooglied

Het barokensemble InAlto bracht op zo. 24 januari een heel bijzonder programma. Samen met een Syrische muzikant combineerden ze muziek van oude barokmeesters met zijn nieuwe Syrische muziek met islamitische poëzie. Zo brachten ze samen een programma over de bovennatuurlijke kracht van de liefde, ongeacht cultuur, religie of afkomst. 

Utopia - zondag 6 maart 2016
Renaissancemuziek door vocaal kwintet

Ensemble Utopia sloot de derde reeks af op zondag 6 maart. Een veelbelovend ensemble, met vijf zangers die hun sporen al verdienden bij topensembles als Collegium Vocale en Huelgas Ensemble. Hun prachtige stemmen namen ons mee terug naar de renaissance en de tijd van Thomas More, aan wie ze hun ensemblenaam ontleenden. Op het programma stonden onder meer lamentaties van de Spaanse renaissancecomponist Cristobal de Morales, in combinatie met madrigalen van Monteverdi. 

Neem zeker een kijkje op de website van Utopia. Daar kan je kennis maken met het ensemble en hun eerste opnames beluisteren. 

SEIZOEN 2:

Encantar  - zondag 23 november 2014

Een gewaagde combinatie van eigentijdse muziek en renaissancepolyfonie... Bernardo Pisano, traditionele melodieën en jazzstandards in een persoonlijke bewerking voor en door Encantar.

Het ensemble Encantar werd eind 2006 opgericht door vier jonge zangeressen. Zij stelden zich tot doel het rijke polyfone repertoire uit de 14e, 15e en 16e eeuw te bestuderen en op een geheel eigentijdse manier aan het publiek te presenteren.
Sarah Abrams, Michaela Riener, Kerlijne Van Nevel en Soetkin Baptist onderzoeken de mogelijkheid om met 4 vrouwenstemmen (één sopraan, twee mezzo’s en één alt) de voornamelijk voor mannenstemmen geschreven polyfonie aan een hoger register aan te passen en aldus een eigen kleur te geven. 

'Encantar' betekent 'bekoren, betoveren'. En dat doen ze!

Geniet via deze link nog even na van het concert van 23 november.

Het Antwerps Barokorkest  - zondag 24 januari 2015

Barokmuziek op een pure en authentieke manier uitvoeren; dat is het doel van Het Antwerps Barokorkest. Artistiek leider Emmanuel Van Kerckhoven verdiepte zich jarenlang in de muziek van Bach, voordat hij met het orkest begon in 2011. Inmiddels maakte het orkest naam met de Bachcantatediensten in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen.
Voor dit concert brengt het Antwerps Barokorkest een gevarieerd programma, met een cantate van Franz Tunder, een concerto van Telemann met solisten Ingrid De Witte en Els Spanhove, en de lieflijke ciaccone van Cazzati.

Donnacorda - zondag 8 maart 2015

De vier vrouwen van Donnacorda Strijkkwartet nemen u in een programma vol passie mee op een reis door Noord-Amerika . Wat veranderde er wel niet in Amerika op een tijdspanne van amper 100 jaar? We beginnen in de 20e eeuw met Philip Glass en reizen daarna wel 50 jaar terug in de tijd naar het droevigste en mooiste werk van Samuel Barber nl. zijn Adagio bekend uit de film Platoon. Uiteindelijk belanden we in de 19e eeuw met Antonin Dvorak en één van zijn bekendste strijkkwartetten gecomponeerd op Amerikaanse bodem. 

SEIZOEN 1:

Sarada - zondag 17 november 2013
Alexander Agricola en de grillen van de gotiek

De Gentse componist Alexander Agricola drukte zijn heel eigen stempel op de vijftiende-eeuwse muziek. Net als andere Vlaamse polyfonisten was ook hij erg gegeerd bij hertogen en vorsten in Italië, Frankrijk en de Lage Landen. 
Het ensemble Sarada geeft in dit concert een gevarieerd beeld van het uitgebreide wereldlijke repertoire van Agricola. U hoort zowel instrumentale muziek als Vlaamse, Italiaanse en Franse liederen. Een boeiende kennismaking met een virtuoze componist! 

Meer info over het ensemble op www.ensemblesarada.be

La Chapelle Sauvage - zondag 26 januari 2014
Les Indes Galantes

Jean-Philippe Rameau, een van de belangrijkste barokcomponisten, componeerde in 1735 Les Indes Galantes. In deze balletopera gaat Cupido in Indië - symbool voor het exotische - op zoek naar de echte liefde, want de Europese mannen blijken liever te vechten dan lief te hebben.

De première was niet echt een doorslaand succes en Rameau trok meteen zijn conclusies. Hij bracht de meest succesvolle fragmenten en instrumentale bewerkingen van de mooiste aria's samen in orkestsuites. Met succes, want daarin kon Rameau zijn talenten nog beter tentoonspreiden.
La Chapelle Sauvage neemt u via deze orkestsuites mee op een muzikale reis rond de wereld.

Meer info over het ensemble op www.lachapellesauvage.be.

Dit concert is mogelijk gemaakt door de steun van de Vlaamse Overheid.    

Simoens Trio - zondag 9 maart 2014
Pianotrio's van Mozart en Chausson

De zussen An, Katrijn en Veerle Simoens vormen al enkele jaren een van de toonaangevende kamermuziekensembles in België en zijn ook graag geziene gasten op internationale festivals. Met hun harmonieuze samenspel van viool, cello en piano laten ze ons kennis maken met zelden uitgevoerde werken en tijdloze parels van Mozart, Gorecki en de op en top romantische Chausson.

Meer info over het ensemble op www.simoenstrio.be.